Maisemia työmatkan varrelta

Sain ostettua blogiin lisää tilaa joten voin taas jatkaa blogikirjoituksia rakkaasta kotikaupungistani. Ihan ensimmäiseksi halusin näyttää teille kuinka erilaista maisemaa mahtuu noin 8 kilometrin mittaiselle työmatkalleni.

Kuten varmasti muistatte, ostin vanhempieni ystävällisellä avustuksella itselleni uuden pyörän viime kesänä. Laitoin sen talviteloille viime lokakuun loppupuolella mutta maaliskuun alussa alkoi olla lumet sen verran sulaneet, että uskalsin kaivaa sen taas esille ja aloin polkea työmatkoja.

Keskustan tienoilta Lielahteen, kotiovelta työpaikalle, kertyy tasan 8,17 km yhteen suuntaan. Puolisen tuntia liikennevaloista ja keleistä riippuen, eli oikein mukava matka polkea. Huomasin kun olen tuota matkaa nyt tahkonnut aika monta kertaa edestakaisin, että siihen mahtuu yllättävän monenlaista maisemaa. On järvimaisemaa sekä Pyhä- että Näsijärvelle, puistoa, hautausmaata, junarataa, siltaa, alikulkua, hylättyjä romahtamispisteessä olevia rakennuksia sekä Tampereen ehkä kauneimpia taloja.

Tässä muutama kohokohta työmatkani varrelta. Osa kuvista on otettu aamuauringon valossa ja osa kotimatkalla.

20170504_161314

Melko alkumatkasta saa ihailla Pyhäjärven maisemia Ratinan sillan kohdalta. Auringonpalvojat ilmestyivät vasta tällä viikolla 🙂

20170505_163255

Hämeenpuisto etelästä päin kuvattuna. Ajattelin ensin odotella että puihin tulee lehdet jotta tulisi nätimpiä kuvia. Mutta sitten tajusin että Tampereella on niin paljon lehtipuita, että moni kaunis rakennus näkyy paremmin kun ei ole lehtiä puissa. Hämeenpuisto on kyllä vähän ankean näköinen vielä.

20170505_163206

Klingendahl on vanha teollisuusrakennus, jossa toimi 1950-luvulle asti Fabian Klingendahlin perustama lankatehdas nimeltä Klingendahl Oy. Tampereen keskikaupungin viimeinen suuri savupiippu (81 tai 85 metriä, lähteet antavat ristiriitaista tietoa) on valmistunut vuonna 1951. Nykyään tiloissa on toimistoja ja asuntoja. Minullakin oli kerran ilo olla töissä yhdessä näistä toimistoista. Lisätietoa Klingendahlista mm. täällä.

20170505_163117

Täältä saattaa kuulua musiikkia, koska kyseessä on Pirkanmaan Musiikkiopisto.

 

20170504_072345

Lempipuuni Tampereella

20170504_161057

Pyynikin minigolf-rata sijaitsee komealla paikalla Pyhäjärvinäkymin. Ratoja on kolme erilaista, joten tänne voi tulla monta kertaa. Lisää tietoa Manseratagolfin kotisivuilla.

 

20170505_162838

Yksi asia minulle ei ole vieläkään selvinnyt: mikä tämä rakennus on ja mitä ovat nämä isot pannut? Jonain kauniina päivänä selvitän asian.

 

Kauniita rakennuksia Koulukadun varrelta. Talouskoulussa (eka kuva) on vuosiluvut 1892 ja vielä 1904-1905. Talouskoulun toiminnasta voi lukea lisää täältä.

Jotakuinkin näillä vaiheilla minulla on kaksi eri reittivaihtoehtoa. Jos liikennevalot ovat suotuisat, jatkan Koulukatua suoraan jolloin maisemat näyttävät tältä:

 

20170504_072742

TYK eli Tampereen yhteiskoulun lukio sijaitsee myös komeassa rakennuksessa aivan Pyynikin kirkkopuiston ja Aleksanterin Kirkon kupeessa.

 

20170504_072920

Seuraavaksi pyöräilen läpi Pyynikin kirkkopuiston (vanhalta nimeltään Aleksanterin Kirkkopuisto). Alun perin paikalla sijaitsi vuonna 1785 perustettu Tampereen vanha hautausmaa, joka oli kaupungin ensimmäinen. Sen käyttö päättyi kun Kalevankankaalle valmistui uusi hautausmaa vuonna 1880. Samana vuonna alettiin rakentamaan Aleksanterin kirkkoa. Wikipedia tiesi kertoa faktan, jota en ainakaan itse tiennyt: puistossa kasvaa Suomen paksuin euroopanlehtikuusi, jonka ympärysmitaksi rinnankorkeudelta mitattiin 457 cm vuonna 1989. Mahtaako puu olla vielä pystyssä?

Tuolla takana muuten häämöttää Mariankadun varrella oleva talo, josta oli joskus kymmenen vuotta sitten myynnissä ullakkoasunto. Harmittaa ettei ollut varaa ostaa sitä, mutta olisinpa edes käynyt katsomassa asuntoa. Joka kerta kun menen tästä ohi, ajattelen miten kiva tuossa talossa olisi asua…

 

20170504_160834

Toinen reittivaihtoehtoni kulkee yhtä korttelia sivummalla, Marianpuiston läpi. Sieltä löytyy yllä näkyvä Essi Renvallin Atlas-tyttö. Atlas on satiinipohjainen kangassidos, jota käytetään lähinnä vuorisilkissä. Se on ollut myös Suomen Trikoo Oy:n virallinen tuotemerkki vuosina 1913-1960. Suomen Trikoo Oy lahjoitti veistoksen kaupungille yhtiön 50-vuotisen toiminnan muistoksi. Patsaasta ja sen tekijästä lisää täällä.

 

20170504_160713

Tässäpä yksi niistä komeista rakennuksista, joita en ollut huomannut aikaisemmin. Vasta työmatkapyöräilyn ansiosta olen kulkenut F. E. Sillanpään katua Pyynikintorille. Aivan tätä taloa vastapäätä on toinen upea rakennus: Tampereen Lyseon lukio eli RELLU (alla).

 

20170504_160610

20170504_073049

Pyynikintori on muutenkin kaunis paikka, koska sitä ympäröi toinen toistaan kauniimmat rakennukset. Esimerkiksi kuvassa näkyvä Ravintola Heinätori, joka on arkkitehti L. Pettersonin suunnittelema, 1914 valmistunut rakennus. Koska kaupungissa niihin aikoihin asuvat eläimet (pääasiassa kulkuvälineinä käytetyt hevoset) tarvitsivat polttoainetta eli heinää, kaupunki päätti rakentaa vaakahuoneen, jossa oli mahdollisuus mekaanisen vaakarakenteen avulla todentaa kuorman todellinen paino. Autot kulkuvälineenä syrjäyttivät sittemmin hevosen ja heinäkaupan. Vaakahuone palveli 1930 luvulta alkaen moninaisia käyttötarkoituksia. Nyt se rakennusteknisesti entisöitynä on varustettu hyvän ruuan ja viihtyisyyden kohtaamispaikaksi, ravintola Heinätoriksi. (Suorat ja epäsuorat lainaukset Ravintolan kotisivuilta.)

 

20170504_160436

Tampereen kohuttu raitiotie eli ratikka alkoi näkyä katukuvassa tänä keväänä. Sen takia työmatkakin näyttää paikoitellen melkein sota-tantereelta kun katuja revitään auki minkä ehditään. Yritä nyt sitten pyöräillä tuosta läpi!

 

20170504_073407

Sepänkadun sillalta on näkymä Näsinneulaan. Junia tulee ja menee vähän väliä.

 

20170504_160143

Tämä on kotimatkalla otettu kuva, mennessä Näsinneula jää selän taakse ainakin hetkeksi. Alkaa työmatkan tylsin vaihe eli Paasikiventie jota myös rantatieksi kutsutaan (tai minä kutsun). Tähän mennessä olen polkenut vasta reilut 3 km eli ihan puolivälissä ei olla vielä. (Ps. nuo männyt on ihanat!)

 

20170504_07362820170504_073658

Santalahden kaupunginosassa on pitkä pätkä hylättyjä rakennuksia, jotka toimivat lähinnä graffitiartistien taulupohjina. Kuvassa näkyvä Tulitikkutehdas on mielestäni kaunis ja mielelläni näkisin sen remontoituna. Myönnän että mieleni tekisi myös käydä tutustumassa siihen sisäpuolelta, jostain syystä tämmöisen autiot rakennukset kiehtovat mielikuvitusta. Joku päivä yritän saada jonkun kaveriksi ja käyn vähän kuvailemassa. Sitä odotellessa voi katsella kuvia paikasta Ninneroisen blogista.

20170504_073922

 

Kännykän zoomi tekee hallaa kuvanlaadulle, mutta tosiaan Haulitorni näkyy myös työmatkan varrella. Sen punainen rakenne tulee hyvin esiin sinistä taivasta vasten.

 

20170504_074134

Muuten tämä Paasikiventie onkin sitten tämmöistä. Oikealla Näsijärvi ja erittäin ruuhkainen nelikaistainen autotie. Autotien ja järven väliin pitäisi tulla se ratikka. Vasemmalla on junarata ja sen takana Pispala ja Epilänharju.

Meteli tällä tienpätkällä on niin korviahuumaava että on ihan turha kuvitellakaan kuuntelevansa musiikkia korvanapeista kun tuosta ajaa. Onneksi mulla on aika hyvä päänsisäinen soundtrack aina meneillään, joskin siinä on se huono puoli että kappaleista ei koskaan tiedä mitä sieltä tulee ja joskus joku rallatus jää soimaan aina vain uudelleen.

 

20170504_154642

Perillä Lielahdessa! Että sellainen työmatka 🙂

Ja koska yksi blogin pikku teemoista on Logolepsy = (n.) an obsession with words, niin aion (eli yritän muistaa) tästä lähin lisätä jokaisen blogikirjoituksen perään yhden lempisanoistani, joita olen kerännyt Pinterestiin ihan omaan Vocabulary-kansioon. Tämän kirjoituksen teemasana olkoon…

 

original-21398-1450111121-9

5 kommenttia artikkeliin ”Maisemia työmatkan varrelta

 1. Se paikka jonka ikkunassa näkyi suuria kuparisia pönttöjä on vanha pyynikin panimo, http://www.pyynikinpanimo.fi. se on nykyään juhlatila, mutta vielä 80 luvun alussa, kun olin viereisessä rakennuksessa ammattikoulussa, sieltä levisi mäskin tuoksu ja Amiraali-olutta tuotettiin janoisille tamperelaisille koppakaupalla.

  Tykkää

 2. Kiitoksia linkkauksesta 🙂 Tulitikkutehdas on todella mielenkiintoinen ja harmittaa kun se on ränsistynyt ihan silmissä. Liekkö ees enää kauaa pystössä, kun jotain muutoksia on suunnitteella alueella eli käyhän kurkkaamassa sinne ennenkuin on liian myöhäistä. Matkan varrellasi on myös Uittotunneli ja kahvio https://ninneroinen.com/2015/05/31/pispalan-uittotunneli/ tosin sinne on vähän vaikea päästä pyörätieltä….kun pitää kierää Pispalan harjun toiselle puolella ja mennä tunnelin kautta. Mutta tutustumisen arvoinen, nyt kun se on taas auki 🙂

  Tykkää

  • Kiitos viestistä, kuvasi olivat niin hienoja että aion ehdottomasti käydä itsekin paikan päällä tutustumassa ennen kuin rakennus puretaan maan tasalle (viimeiseen asti täytyy toivoa että päättäjät tulisivat järkiinsä ja säilyttäisivät sen). Uittotunnelissa kävinkin viime kesänä, kirjoitukseni löytyy täältä: https://leisureandserendipity.com/2016/07/18/valoa-tunnelin-paassa/ mutta otan mielihyvin vastaan kaikenlaisia Tampere-vinkkejä, täällä riittää nähtävää 🙂

   Tykkää

   • Noh niimpä näytti olevan ja paljon muutakin täällä blogissasi 🙂 Kivoja juttuja, pitää lueskella enemmän ajan mittaan. Omat vinkit on melkein tossa blogissani…seikkailen edelleen näillä nurkilla turistin ominaisuudessa. Viime aikoina oon kylläkin ollu hieman laiska kirjoittamaan mitään, mutta jos tässä kevään mittaan taas innostuis 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s